Truskawkowy raport

Dawid Turowiecki

|

Gość Płocki 22/2017

publikacja 01.06.2017 00:00

Po zimnym kwietniu i majowym przymrozku pojawiają się pierwsze owoce tej wiosny. Ale czy ich cena i jakość nie będą zbyt gorzkie?

	Jak będą nam smakowały tegoroczne truskawki? Jak będą nam smakowały tegoroczne truskawki?
Dawid Turowiecki

To specyficzny rok w uprawie truskawek – przyznają zgodnie plantatorzy. Anomalie pogodowe sprawiły, że sezon truskawkowy opóźnił się o prawie dwa tygodnie. Rolnicy liczą straty, ale nie załamują rąk. Średnio drzewa owocowe oraz sadzonki malin czy truskawek ucierpiały nawet w 60 proc. Wpływ na taki stan rzeczy miały dwie szczególnie zimne noce. Pierwsza – zaraz po świętach Wielkanocnych, a druga – już w maju, kiedy to termometry w poranek pokazywały nawet do minus 8 st. C. Osłonięte plantacje jako tako przetrwały, ale odkryte były kompletnie zniszczone przez przymrozki i silne wiatry. – Biednemu chłopu to wiatr w oczy i margaryna w piasek spada – ocenia pół żartem, pół serio Krzysztof Nowicki, plantator truskawek z Karnkowa w gminie Czerwińsk nad Wisłą, która uchodzi za truskawkowe eldorado. – Jakość truskawki pozostawia wiele do życzenia. Owoc jest niekształtny, poprzemarzany, nie wygląda apetycznie. Liście są czarne i połamane – przyznaje.

Dostępne jest 29% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.