Papieski kucharz w klasztornej kuchni

Agnieszka Kocznur

|

Gość Płocki 09/2015

publikacja 26.02.2015 00:00

W Czerwińsku nad Wisłą zdrowego żywienia i gotowania uczył mistrz kuchni Giancarlo Russo, Sycylijczyk, który gotował dla Jana Pawła II i Benedykta XVI.


Uczestnicy warsztatów przygotowywali kolację, na którą podano: zupę z brokułów, flądrę na parze w sosie koperkowo-
-tymiankowym i tiramisu Uczestnicy warsztatów przygotowywali kolację, na którą podano: zupę z brokułów, flądrę na parze w sosie koperkowo-
-tymiankowym i tiramisu
archiwum Marty Gutowskiej

Mistrz włoskiej kuchni pojawił się w Czerwińsku na zaproszenie Ośrodka Młodzieżowego EMAUS, działającego na terenie klasztoru. – Mogliśmy zobaczyć niebywałe doświadczenie i mistrzowski talent w czasie warsztatów prowadzonych dla 20 osób. Wszystkich ujęły rozbrajające żarty, włoski temperament i fachowość w przygotowywaniu potraw. Włoski mistrz zapalił nas do odkrywania w gotowaniu prawdziwej kulinarnej przygody. Dla naszej kuchni to było wielkie święto – mówi ks. Przemysław Kawecki, salezjanin.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.