Jak smakuje Wielkanoc

Marek Szyperski

publikacja 22.03.2013 22:25

Coraz ładniej, coraz smaczniej może wyglądać wielkanocny stół – zapewniają uczestniczki kulinarnego konkursu w Opinogórze.

Potrawy wielkanocne z Opinogóry zachwycają oko i podniebienie Potrawy wielkanocne z Opinogóry zachwycają oko i podniebienie
Archiwum Gminnego Ośrodka Kultury w Opinogórze

Mazurek marcepanowy i kaczka po staropolsku zwyciężyły w dorocznym konkursie na najsmaczniejszą potrawę i ciasto wielkanocne, organizowanym przez Gminny Ośrodek Kultury w Opinogórze Górnej.

W kulinarne szranki stanęło 18 pań reprezentujących 11 sołectw. Jurorzy nie mieli łatwego wyboru, bo wszystko było bardzo smaczne, czego dobitnym dowodem jest fakt, że konkursowe wyroby błyskawicznie zniknęły ze stołu.

Pierwsze miejsce w kategorii „potrawa wielkanocna” zajęła kaczka po staropolsku, wyśmienicie przyrządzona przez Anetę Miklaszewską z Opinogóry Dolnej. Wielkanocne roladki z indyka autorstwa Aliny Zając z Pomorza zdobyły drugą nagrodę, a świąteczny pasztet Jolanty Żebrowskiej z Załuża – trzecią.

Wśród ciast kubkom smakowym jurorów najbardziej przypadł do gustu mazurek marcepanowy Renaty Humięckiej z Woli Wierzbowskiej. Drugie miejsce zajął sernik wielkanocny Marii Kołakowskiej z Załuża, a trzecie – mazurek-zajączek Janiny Pikus z Wierzbowa.

Nagrody (sprzęt gospodarstwa domowego) dla najlepszych kucharek i wyróżnienia (kwietne kosze) dla pozostałych uczestniczek konkursu ufundował i wręczał patron imprezy – wójt gminy Opinogóra Górna Stanisław Wieteska. – Potrawy były naprawdę bardzo wyśmienite, bardzo ładnie podane, panie przechodzą same siebie w kulinarnym kunszcie – uważa obserwująca od wielu lat opinogórskie konkursy dziennikarka Bożenna Kacpura. – Co roku lepsze, co roku w coraz lepszej formie podane – dodaje inna dziennikarka Ewa Stangrodzka.