Gdy w domu pachnie wigilią

Marek Szyperski

|

Gość Płocki 51-52/2012

publikacja 20.12.2012 00:00

W czasach, gdy nawet najbardziej wyszukane potrawy można kupić w supermarkecie lub w formie cateringu, one godzinami siedzą w kuchni, przygotowując najwymyślniejsze dania i ciasta na świąteczne stoły.

 Prace konkursowe były nie tylko smaczne, ale miały też oryginalną formę Prace konkursowe były nie tylko smaczne, ale miały też oryginalną formę
Marek Szyperski

Tego, co się zrobi sobie, nie sposób porównać nawet z najwykwintniejszym tzw. kupnym – mówi Gabriela Kamińska z Opinogóry Dolnej, zdobywczyni pierwszej nagrody w 10. konkursie Świąteczne Fantazje w Opinogórze, w którym biorą udział gospodynie z tej podciechanowskiej gminy.

– Swoje jest smaczniejsze, no i zdrowsze, bo wiem, z jakich produktów było przyrządzone – dodaje pani Gabrysia, która do świątecznych potraw w sklepie kupuje w zasadzie tylko śledzie i pieczarki. – Pierogi robię sama, sama wędzę wędliny – opowiada. – Śledzie robię z rodzynkami, kapustę wigilijną przygotowuję, lekko ją płucząc, dodając przesmażone pieczarki, marchewkę, seler, pietruszkę, trochę oleju. Kapusta wigilijna jest prosta i smaczna.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.